Det Gode Og Sunde Liv

Vaccination mod pneumokokker til udvalgte risikogrupper

Vaccination mod pneumokokker til udvalgte risikogrupper

Sundhedsstyrelsen tilbyder nu, at udvalgte risikogrupper kan vurderes ved egen læge ift. gratis vaccination mod pneumokokbakterier.

”Når vi tilbyder særligt udsatte grupper gratis vaccination mod pneumokokker sker det for at beskytte dem og for at reducere antallet af sårbare patienter, som bliver ramt af andre alvorlige infektionssygdomme under epidemien med COVID-19” siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg (Sundhedsstyrelsen 2020).

Du kan tage en snak med egen læge om, hvorvidt lægen vurderer at du med fordel kan tilbydes vaccination, hvis du er fyldt 65 år og har et eller flere af følgende:

    • kronisk lungesygdom
    • hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
    • diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
    • kronisk leversygdom
    • kronisk nyresygdom

(Vaccinen tildeles ud fra en lægefaglig vurdering blandt flere målgrupper se evt. Sundhedsstyrelsen)

Om vaccinen

Den vaccine som tilbydes gratis for personer i risikogruppen, beskytter mod 23 forskellige typer af pneumokokbakterier.

Der findes desuden en anden type vaccination mod pneumokokker. Den beskytter mod 13 typer af pneumokokker og virker på en anden måde end den vaccine, der tilbydes gratis. Snak evt. med egen læge om, hvorvidt du også kunne have fordel af denne vaccine. Vær opmærksom på, at den anden vaccine ikke er gratis men visse risikogrupper kan få et tilskud til betalingen.

Vaccinen virker i op til fem år. Det kan dog variere fra person til person. Det er vigtigt at huske, at andre bakterier end pneumokokker også kan forårsage bl.a. lungebetændelse.  Man er dermed ikke beskyttet imod andre bakterier, alene fordi man er blevet vaccineret med den gratis vaccine mod pneumokokker.

Almindelige bivirkninger efter vaccination er rødme, hævelse og ømhed der, hvor man er blevet stukket.

Kilde: Sundhedsstyrelsen