Det Gode Og Sunde Liv

Fakta om KOL

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en lungesygdom, der rammer mange, det skønnes at cirka 320.000 danskere lever med KOL, men kun halvdelen ved, at de har sygdommen.

De typiske tegn på KOL er: hoste, åndenød, pibende/hvæsende vejrtrækning i mere end 2 måneder.

KOL er en kronisk sygdom. Det betyder, at hvis du får konstateret KOL, skal du leve med sygdommen resten af livet. Heldigvis er det muligt at bremse sygdommens udvikling. Det kan du gøre ved at stoppe med at ryge, tage den rette medicin og være aktiv i din hverdag. Vigtigst er det at stoppe med at ryge, så du begrænser de skader der er sket.

KOL konstateres ved en lungefunktionsundersøgelse, som du kan få foretaget hos din praktiserende læge eller på lungemedicinsk ambulatorium.

Hvad sker der i lungerne ved KOL?

Når du har KOL, bliver du forpustet, fordi du har svært ved at transportere luft til og fra de de små lungeblærer i dine lunger. Når du har brug for meget luft, fx ved fysisk aktivitet, bliver der ikke transporteret nok luft rundt, og lungerne kan ikke følge med. Derfor får du åndenød. Det betyder ikke nødvendigvis, at du ikke får ilt nok. Du kan sagtens ilte dit blod godt, trods følelsen af åndenød.

Åndenøden skyldes typisk to ting:

  1. Lungevævet har taget skade (emfysem)
  2. Der er en kronisk betændelsestilstand i bronkierne. Det kaldes for kronisk bronkitis.

KOL findes i flere forskellige grader. Mild, moderat, svær og meget svær.

Dine lunger kan sammenlignes med en ballon

Raske lunger er som en ballon, du puster op. Når du slipper ”tutten” på ballonen, så presser ballonens elasticitet automatisk alt luften ud. Ballonen bliver flad.

Hvis du har KOL, så er dine lunger som en ballon, du har pustet op og glemt bag reolen. Når du finder den, er den slap og rynket. Og når du binder knuden op, er elasticiteten væk, og luften bliver ikke automatisk presset ud. Du kan også sammenligne det med en papirspose, som du puster op. Når du slipper posen, bliver alt luften i posen.

Sådan kan du forklare andre, hvordan det er at have KOL

Det kan være svært at forklare andre, hvordan det føles at have KOL. Her er en god måde at få andre til at forstå, hvordan det føles at have KOL:

  • Fyld dine lunger med så meget luft, som du overhoved kan.
  • Derpå skal du prøve at fylde dine lunger med endnu mere luft.
  • Det er svært, ikke sandt? Sådan føles det for en person med KOL at trække vejret.

Når du har KOL er dine lunger stive (færre alveoler og snævre luftveje), og jo mere stive de er, jo svære er det at få luft ned i lungerne. Det er som at skulle puste en ballon op, som ikke har nogen elasticitet.

Når du tager to almindelige lunger og folder dem ud, så fylder de en halv tennisbane (80-120 m2).

Når du tager to KOL-syge lunger og folder dem ud, så fylder de en bordtennisbane. De syge lunger er hule og stive og har en mindre overflade, så der er mindre plads til udveksling af ilt med blodet.

Kilde: Lungeforeningen